Анатомия на зъба
       Стойност на естествения зъб
       Пътеводител на зъбната болка
      
 
 
Анатомия на зъба


Емайл
Емайлът е най-твърдата тъкан в човешкия организъм. Нормално той покрива зъба от всички страни в тази част, която е видима над венеца. Той е толкова твърд, за да издържа на големите натоварвания при дъвчене.

Дентин
Дентинът изгражда по-голямата част от тялото на зъба. Той е твърд и солиден на вид, но в действителност под микроскоп се вижда, че е порьозен и се нуждае да бъде покрит от емайл или изкуствен материал, за да бъде защитен от бактериите в слюнката, които предизвикват кариес.

Пулпа
Пулпата е меката сърцевина и съдържа в себе си кръвоносни и лимфни съдове, нерви и фиброзни свързващи влакна.

Алвеоларна кост
Тя спомага за задържането на зъбите зад челюстта. Здравите зъби стимулират и пазят костната тъкан . Загубата на зъб винаги е свързана със загуба и на кост. Тези загуби могат да бъдат намалени, ако при изваждането на зъба на негово място се постави кост-заместител. Загубата на кост може да има същественно значение за бъдещето възстановяване, било то с имплантант или протезни конструкции.

Корен
Коренът е тази част от зъба, която стои в костта под нивото на венеца. Корена или корените на зъба нормално са два пъти по-дълги от коронката, тази част която вие виждате над венечната линия. Предните зъби нормално имат по един корен, премоларите – един или два, моларите – два, три или четери. Всеки корен може да има един, два или повече КАНАЛИ.

Периодонтален лигамент
Периодонталният лигамент е изграден от милиони нишки, които подобно на ластик свързват зъба с костта и по този начин зъбът пружинира, когато го натоварим.

Венец и неподвижна лигавица
Венеца и неподвижно свързаната лигавица покриват костта обвиваща зъбите. Четкането и използването на зъбен конец пазят тези тъкани здрави. Това е важно, защото венечните заболявания могат да предизвикат загуба на кост, а също така да доведат до оголване на корена на зъба и до възникването на кариес в корена, при който ако не се вземат бързо мерки , може да се стигне до засягане на пулпата и от там до нуждата от кореново лечение. Венечните заболявания са опасни и с това, че водят до загуба на зъбодържаща повърхност и от там до разклащане и загуба на зъби.

 
Designed by VectorMedia